Rodinná čokoládovna z Ústí nad Labem

Kakaové
boby

Zkuste si najít ty nejlepší dodavatele kakaových bobů. Stovky emailů a velké množství kultovních večerů, ale přece je máme. Zaměřili jsme se na malé pěstitele, kteří mají úzké vazby na plantáže a dbají na udržitelnost lesů a farem. Kvalita produktu pro nás byla vždy základem pro naše uvažování. Proto se spoléháme na menší firmy ze čtyřech zemí, které mají sklady v Evropě a s nimi udržujeme dlouhodobou spolupráci. Trvá dny až týdny, než nám kakaové zlato dopraví na dřevěných paletách.

Kakaové boby Peru

Naše největší novinka. Kakaové boby z Peru jsme si vybrali proto, že se jedná o kakaové máslo a kakao odrůdy Criollo, která disponuje BIO certifikací. Zpracování zásadně RAW s podporou Fair Trade. To znamená, že výrobky podporují malé farmáře, které zastupuje asociace SPP (www.spp.coop). Konkrétním dodavatelem je družstvo Pangoa, provincie Satipo v Peru.

 

Odrůda Peru je vzácná. Má zastoupení jen v řádu jednotek procent ve srovnání s celosvětovou produkcí ostatních odrůd kakaa. Nešlechtěnost, žádná genetická modifikace. V případě dodržení podmínek pěstování bez chemie dosahuje delikátních sladkých tónů. Oproti odrůdě Forastero nebo Trinitario nejsou boby tolik hořké a trpké (pražené nebo sušené). Na trhu dosahují vysokých cen a očekává se vysoká kvalita.

Kakaové boby Madagaskar

BEJARO ESTATE je organický kakaový sad, který se nachází v údolí Sambirano, okres Ambanja na Madagaskaru. Za vším stojí majitel Bertil Akesson, který má bohaté zkušenosti s pěstováním finského kakaa, pepře a dalšího koření. Pěstuje se v nadmořské výšce 293 metrů a sezóna sklizně trvá od října do listopadu, poté od května do června.

 

Kakao na Madagaskar přivezli francouzští kolonisté v 19. století. Většina stromů je vysazena v údolí Sambirano na severozápadě země, kde je půda i klima ideální pro pěstování kvalitního kakaa.

Kakaové boby Brazílie

Kakaová plantáž o rozloze 120 hektarů se nachází přímo uprostřed Mata Atlantica, divokého pralesa s nejvyšší biodiverzitou na Zemi. Výrobce koupil v dubnu 2009 historický podnik Fazenda Sempre Firme v brazilské Bahii a pěstuje tradiční a úžasnou odrůdu Forastero, která na počátku 20. století Bahii proslavila. Čokoláda, která se z těchto bobů zpracovává, je velmi jemná a má výrazné tóny, které evokují vůni země, dřeva a podzimu.

Kakaové boby Venezuela

Kakao Rio Caribe Superior se pěstuje na poloostrově Paria, kde je klima popisováno jako „horké a tísnivé“. Lidem se toto podnebí může zdát nevábné, ale kakaovníky ho milují a v teple a vlhku se jim daří. Kakao má intenzivní čokoládovou chuť s nízkým obsahem kyselin a sladkými, oříškovými i květinovými tóny.

 

Konkrétní lokalitou je oblast Arismendi ve Venezuele. Pěstují se odrůdy Criollo a Trinitario. Chuť je charakteristická nízkou kyselostí a převládajícím příjemným oříškovým tónem. Kvasí se centrálně po dobu 6 až 7 dní ve čtvercových dřevěných bednách a suší se na slunci pod přístřeškem. Jedná se o 100% sledovatelný dodavatelský řetězec. Ruční třídění a sběr, následné balení do 60kg pytlů. Pěstitelé procházejí školením v oblasti pěstitelských, sklizňových a posklizňových postupů. Kakao se pěstuje v agrolesnickém systému a prolíná se s ovocnými stromy a dřevinami.